19 Mayıs 2009 Salı

Kanaat Lokantası - Üsküdar


İstanbul'da artık pek esnaf lokantası bulmak kolay değil. Bir Sirkeci'de Konyalı'yı bilirim oturulup ailecek yemek yenilebilen esnaf lokantası bir de Kanaat'i. Daha önceden Beşiktaş'ta da vardı birkaç "sulu yemekçi", fakat onları yıktılar görüntü kirliliği yapıyorlar diye. Hata ettiler...

Kanaat Lokantası gerçekten de şehrin merkezinde; Üsküdar'da vapur ve motorlara yürüyerek 5 dakika mesafede, Altunizade'ye çıkan Selmanipak Caddesi'nde hemen girişte. Dışı camekan ile kaplı bir restaurant Kanaat; hem içeride kimlerin oturduğunu görüyorsunuz, hem de neler yendiğini. Zaten içeride de aynı bakış açısı geçerli; ana yemekler mutfağın önündeki camekandan seçebiliyorsunuz, tatlıları raftan siz istiyorsunuz. Garsonlar hızlı, candan; biraz da göbekliJ . Bir dediğinizi iki demeden hemen getiriyorlar. Heryer tertemiz. Hesaplar saman kağıtlarda tutuluyor, garsonlar önlerindeki önlüklerine koyuyor aldıkları bahşişleri.

Tek sorun bana kalırsa ambians. Aslında otantik bir mekan Kanaat. Yani otantik olmalı. Osmanlı esintileri hissedilmeli bana kalırsa. Ama ancak duvardaki büyük fotoğraftan eski İstanbul havasını alabiliyorsunuz. Masalar 90’lı yıllarda yapılmış belli ki, eskimiş “o zamanların moderni” havası var hepsinde. Üzerinde bakır kapta ayran getirip koyduklarında anlamsızlaşıyor tabii ki. Duvarlar bir anlamsız fayanslarla kaplı. Ayrıca restoranın tüm ön cephesinin camla kaplı olması belki içeriden dışarıya bakarken hoş evet de, dışarıdan içeriye bakılması oldukça sevimsiz. Camlar biraz aynalaştırılıp içerisinin gözükmesi engellenebilir belki de. Yani çorbanızdan bir lokma alırken dışraıdaki biri ile göz göze gelebiliyorsunuz. Can sıkıcı bana kalırsa..

Ama herşey bir yana yemekler bir yana. Patlıcanlar anlaşılan tek tek seçilmiş, ayran köpürtülmüş de getirilmiş. Tatlıları yerken parmaklarınızı da yayında yiyorsunuz. Herşeyin tadı, kokusu, görüntüleri bir başka.. Onun için ne olursa olsun, şimdiye kadar gidip de yemediyseniz Kanaat’e bir akşam yemeği için gidin ve patlıcanlı kebaplarından, yanına bir cacık, önden de bir süzme mercimek çorbası ile yiyin. Arkasından da kaymaklı ekmek kadayıfı ya da çok yerde yiyemeyeceğiniz zerdeden tadın. Çok şiştiyseniz, paket yaptırın evinize götürün.. Benden söylemesi..

Adres: Selmanipak cd. No:25 Üsküdar İstanbul
Tel:(0216) 3415444 (0216) 5533791 (0216) 3341479
Fax:0216 3416855